POM plast

plader, rør og rundstænger

POM - eller Polyoxymethylen og forhandlet af Vink som Ertacetal® - er et meget udbredt teknisk plastmateriale og anvendes til produktionsemner med stærke finmekaniske egenskaber. POM er udbredt inden for næsten alle industrigrene. Levnedsmiddelindustrien anvender i udstrakt grad POM, idet materialet ud over sine gode mekaniske egenskaber også er meget nemt at gøre rent og er upåvirket af de rengøringsmidler, der bruges i denne sektor.

POM til alt fra finmekaniske emner til store tandhjul

Maskinindustrien bruger POM til f.eks. tandhjul, glidelejer og -skinner, styreskinner, ruller, hjul, skruer og en lang række andre komponenter. Inden for finmekanik bruges POM til styreskiver og knaster, tandhjul, lejer, snaplåse og en lang række andre dele. Automobilindustrien er også bruger af mange POM dele, ikke alene i motorrummet, men også til kontaktdele, hængsler og benzindæksler. På grund af den meget hurtige bearbejdning er det meget brugt til automatbearbejdede dele. (Stænger kan leveres centerless-slebne.) Kort sagt bruges POM til finmekaniske emner, hvor der kræves en vedligeholdelsesfri funktion, stor styrke, elasticitet og dimensionsstabilitet.

Særligt om POM:

  • Udmærket kombination af hårdhed, stivhed, sejhed
  • Høj udmattelsesstyrke og ringe koldflydningstendens (fjedrende)
  • Gunstige friktions- og slidforhold ved ideel materialeoverflade
  • Nøjagtighed og dimensionsstabilitet
  • Bredt anvendelsestemperaturområde/resistens over for mange kemikalier
  • Anvendelse bør dog undgås ved: Stærke mineralsyrer og oxiderende kemikalier, UV-stråling (sollys), kontakt med varmt vand samt anvendelser med groft slid

Vil du vide mere om POM?