Larson-facadeplader understreger knivskarp arkitektur

Da ONV arkitekter i København stod over for opgaven at skabe en flot og gennemtænkt tilbygning til Odsherred Rådhus, blev Larson® facadeplader fra Vink Plast meget tidligt tænkt ind i arkitekturen. Dels fordi de kunne leve op til en række væsentlige designparametre, som har vist sig ideelt til let, præfabrikeret byggeri. Men også fordi, at arkitekten med de helt lige og præcist formbare, blanke facadeplader kunne opnå lige nøjagtigt det skarpe og homogene arkitektoniske udtryk, som man ønskede.

Læs mere om den fascinerende og stilrene facadeløsning herunder eller download den fulde projektbeskrivelse her!

Larson® alu-pladerne tidligt tænkt ind

Arkitekt MAA Joakim Kerrn Malmgren hos ONV arkitekter formulerer udfordringen Odsherred Rådhus repræsenterede. "Vi ønskede et robust, funktionelt og scenografisk hus med frit udsyn ud imod landskabet. Vi ville gerne have landskabet til at flyde ind i det 75 meter lange kontorbyggeri, som fremstår homogent og harmonisk med store glaspartier. Men orienteringen mod syd indebar risiko for overophedning, og samtidig ville vi gerne samle og integrere det moderne kontorbyggeris mange kabler og netværk, ventilation og anden teknik, så det ikke påvirkede bygningens åbne planløsning og udsynet indefra".

Løsningen var derfor at designe bygningen ud fra de kvaliteter og udfordringer, projektet indebar fra starten. Byggeriet inkluderer en halv, vinduesløs etage med hele teknikdelen oven på 2 kontoretager mod syd. En enkel løsning, men også en der indebar udfordringer i forhold til at skabe et arkitektonisk flot byggeri i tråd med det skarpe og præcise, lyse og lette homogene udtryk, som arkitekten forestillede sig.

"Det stod meget tidligt klart for os, at vi kunne opnå hvad vi ønskede både funktionelt og visuelt, ved at etablere en alu-facade med de Larson® FR kompositplader Vink er leveringsdygtige i" - Joakim Kerrn Malmgren.

Den nyopførte tilbygning står i dag - så at sige - fuldkommen svøbt i de blanke alu-plader, hvis metalliske farvetone (Sunrise Silver), står i flot kontrast til det grønne landskab sammen med de lige flader og knivskarpe vinkler. Den ikoniske sydfacade vender mod det åbne land og er udført med markante, solafskærmende finner, som ikke kun løste solafskærmningsproblemet. De scenografiske finner integrerer nemlig samtidig visuelt tekniketagen med den underliggende facade. Derved opnås en kompositorisk helhed med en dynamisk rytme i facaden, som står knivskarpt ud mod det åbne landskab og bryder med den bagvedliggende mere monotone vinduessætning. De høje solafskærmnings-vinger på bygningens sydlige facade er beklædt med de samme alu-plader som resten af bygningen.

Indvendig varme og ro på designet skaber kontrast

Den nye tilbygning er udført i præfabrikerede træmoduler. Indvendigt præges stilen af synligt træ på vægge og lofter med store rækker af ovenlys, som med den varme glød står i kontrast til det metalliske og skarptskårne ydre.

Joakim Kerrn Malmgren fra ONV arkitekter udtaler: "Larson® FR alu-facadepladerne fra Vink Plast har muliggjort vores tanker og visioner og udgør en del af løsningen på projektets udfordringer, samtidig med at de understreger den arkitektur, vi har tegnet. Pladerne produceres i Europa og opfylder derfor alle de krav, som skal opfyldes i dansk byggeri i dag, og har de godkendelser, der skal til".

Larson® FR aluminiums-facadeplader tillader en perfekt overfladeplanhed og stor fleksibilitet og elegance, idet deres mineralkerne - omgivet af 2 aluminiumsplader - kan bukkes skarpt og præcist om selv ellers udfordrende vinkler. De kan endda også perforeres, hvis det ønskes. Netop perforering af pladerne har Vink tidligere erfaring med fra Eksperimentariet og projektet Middelfart Rådhus (se billede-gallerier fra begge nederst på siden her). 

Om Larson® FR aluminium sandwichpladerne:

  • Speciel sølvfarve: Sunrise Silver
  • Naturlig glans på omkring 30, samme værdi som bruges i f.eks. lufthavne
  • Blank og metallisk plade med et vist genskin, men ikke mere end reglerne foreskriver
  • Til Odsherred Rådhus (den nye tilbygning) blev der anvendt 2.000 m2 Larson® FR
  • Produceret hos Alucoil i Nordspanien
  • Anvendes til byggerier hvor man ønsker at lave meget præcise bukninger
  • Vink skar pladerne op, lavede huller til skruerne og lamellerne samt fræsede  inddækninger i pladerne på bagsiden, så de kunne bukkes på stedet

Vedligeholdelsesmæssigt er pladerne fordelagtige ved at de blot skal rengøres almindeligt med jævne mellemrum, så alger og snavs ikke får lov at sætte sig. De har bevidst gentagne gange at de holder farve- og glans fint i det danske vejrlig. I modsætning til f.eks. betonfacader er alu-plader ikke porøse, men blanke og glatte, hvilket naturligt begrænser behovet for rengøring yderligere.

Den PVdF-baserede lakering af pladerne er miljøvenlig – chrom- og blyfri. Pladerne har EPD-godkendelse og det er kun Vink Plast som leverer Larson® plader herhjemme. 

Fakta om projektet:

Bygherre: 
Odsherred Kommune

Arkitekt:
ONV arkitekter, København

Totalentreprenør:
DesignModul A/S, Egtved

Rådg. Ingeniør: 
Terkel Pedersen, Holbæk

Bygherrerådgiver: 
Schou Birkendorf arkitekter ApS, Holbæk

Information om facadeløsningen på Odsherred Rådhus?
 
Per  Nørgaard
Eller ta' direkte kontakt med Per Nørgaard Projektkonsulent, Byggeri, Byg