Brandsikkerhed var afgørende for valget af Vink Plasts nye Larcore-plade til projekt "SDU Nyt Sund" i Odense

 

Fjelsø Alu Facader A/S står for facadeluknings-entreprisen til en omfattende udvidelse af Odense Universitetshospital. Det var afgørende for Fjelsø at finde en løsning til fyldningspartierne, som kunne opfylde A2-brandkravene. Valget faldt på Larcore-facadeplader, som er et relativt nyt produkt i Vink Plast’s sortiment. Larcore er en stærk og fleksibel, let håndterbar letvægts-facadeplade med unik kernestruktur og en meget grøn profil.

Fjelsø’s første projekt med Larcore-facadeplader

Vink Plast har før leveret facadeplader af forskellige typer til mange af Fjelsø’s projekter, men til det aktuelle projekt er der valgt et helt nyt produkt fra sortimentet, og Vink Plast har denne gang ikke selv været i dialog med arkitekt og ingeniører. Det har Fjelsø selv stået for.

Project Manager Kristian Bendix Ibsen fra Fjelsø A/S Aalestrup fortæller:

”Det er en lidt dyrere facadeplade, end vi er vant til at bruge, men det er jo altid en overvejelse i forhold til totaløkonomien og kravene, der stilles til det enkelte byggeri. Når vi kigger på flere parametre, er Larcore A2 Honeycomb Panel en rigtig fin løsning til dette og mange fremtidige, større projekttyper,” siger Kristian Bendixen.

”A2-brandkravene var helt afgørende til netop dette projekt. Det gjorde, at vi ikke kunne bruge de vanlige facadeplader, som ellers rent visuelt er lige så velegnede. Til andre projekter i fremtiden er andre fordele ved Larcore-pladen den meget store styrke og lethed, muligheden for nem tilpasning og temmelig store pladestørrelser samt det grønne og bæredygtige aspekt med minimalt klimaaftryk og miljøpåvirkning, da aluminiumen kommer fra Europa og kan genbruges 100 %,” siger Kristian Bendix Ibsen, der fortæller, at der allerede er flere projekter i støbeskeen med Larcore-facadeplader fra Vink Plast.

Læs mere om Larcore her.

Nem at montere

Projekt SDU Nyt Sund er en sammenbygning med Odense Universitetshospital, hvor facadepartierne udgør 26.000 m2, og Vink Plast har brutto leveret 15.000 m2 Larcore-plader, som netto udgør ca. 13.000 m2. Pladernes tykkelse er optimeret til forholdene i det aktuelle byggeri, og har en stærk, færdiglakeret overflade med beskyttelsesfolie.

”Det er en facadeplade med en speciel kerne, som gør, at pladerne er utroligt lette og stærke, samt nemme at håndtere og montere for os. Larcore-pladen har en række gode egenskaber i forhold til stivheden, hvor man kan lave store spænd uden at have understøtning, og så er den ikke mindst ubrændbar,” slutter Kristian Bendix Ibsen fra Fjelsø.

Kendte fordele fra skibe og fly bringes med ind i byggebranchen

Larcore-facadepladerne til projekt SDU Nyt Sund i Odense er i tykkelsen 10 mm. Inderst befinder sig den karakteristiske aluminiumskerne med en yderst styrkebefordrende, let og luftig struktur i bikubemønster - kaldet Honeycomb. Det er en teknologi, som kendes fra moderne skibe og fly, og nu kan fordelene i kombineret lethed og styrke også føres over i byggebranchen.

På hver side af pladekernen har man i dette projekt plane aluminiumsplader på 0,7 mm tykkelse. Forsiden af pladerne er lakeret med 31 my PVdF-lak, og pladerne leveres med en 100 my beskyttelsesfolie på farvesiden.

Mange valgmuligheder i størrelse og farve

Projektkonsulent og byggetekniker Per Nørgaard fra Vink Plast fortæller om Larcore-leverancen til projekt SDU Nyt Sund:

”Vores nye Larcore-facadeplader er her blevet anvendt til fyldninger i facadepartierne, og Fjelsø har monteret dem i falserne på samme måde som glaspartier. Vi har fra vores produktion løbende opskåret pladerne efter de ønskede mål med mindst muligt spild, og vi har løbende leveret i de pladetyper og mængder, som Fjelsø havde behov for.”

Larcore-facadepladerne fås i størrelsen 1.250 x 2.000 mm og helt op til 2.000 x 14.000 mm, og i tykkelserne 6, 8, 10, 14 og 20 mm. Vægtmæssigt er der tale om 4,19 kg pr. m2 for de tyndeste og op til 7,05 kg pr. m2 for de tykkeste plader. Der er mulighed for at vælge farver fra et stort spektrum til facadepladerne. Til SDU Nyt Sund er valgt en sort facadeplade, som nogle steder kun fornemmes som en elegant og fremhævende skygge inde bag smukke, lodrette trælameller eller en mønstret corten-beklædning.

”Det fulde navn på vores nye produkt i sortimentet er Larcore® A2 Honeycomb Panel, og det er en ny generation inden for aluminiums-facadeplader, som repræsenterer en meget fin balance mellem brandklasse, vægt, styrke, stivhed og pladestørrelser såvel som pladetykkelser,” siger Per Nørgaard og pointerer:

”Det er i høj grad den specielle struktur i Honeycomb-kernen, som giver stor styrke, stivhed og lethed i aluminiumspladen.”

”Det er ikke en produkttype, som vi har liggende standard på lager, men den kommer til at indgå i vores faste sortiment. Vi bestiller hjem fra leverandøren Alucoil til det enkelte projekt, skærer og bukker efter kundens behov og ønsker, og opbevarer derefter pladerne til projektet til løbende levering for vores kunde i projektet. Det gør, at vi bliver en fleksibel og sikker leverandør til de store projekter, som Larcore-facadeplader primært egner sig til, lige som vi har mulighed for at optimere og undgå unødigt spild,” slutter Per Nørgaard fra Vink Plast, som betegner det aktuelle projekt i Odense som meget vellykket og et flot byggeri, hvor Larcore-facadepladerne passer godt ind, ikke mindst kombineret med den efterfølgende monterede beklædning af trælameller og corten.

Produktfordele for Larcore-plader:

  • Stor styrke, lethed og stivhed
  • Mulighed for store pladestørrelser
  • Mulighed for store spænd uden understøttelse
  • Høj brandsikkerhed
  • Lang holdbarhed, stærk og vejrbestandig overflade
  • Nem at bearbejde, tilpasse og håndtere samt hurtig montering
  • Stort farveudvalg
  • Grønt og bæredygtigt materiale. Aluminium fra europæiske værker( minimerer transport og giver sikkerhed for ordentlige, bæredygtige og miljømæssige forhold hele vejen igennem udvinding, produktion etc.)
  • 100 % genanvendeligt materiale

Vil du vide mere om Larcore facadeplader?
 




Per  Nørgaard
Eller ta' direkte kontakt med Per Nørgaard Projektkonsulent, Byggeri, Byg