Ertalyte®: Et brand der dokumenterer 50 års tæt samarbejde 

Vink Plast kan den 1. oktober 2018 fejre sit 50 års jubilæum. Det har været 50 år med næsten konstant vækst, primært skabt gennem en succesrig introduktion af plastmaterialer som industriens nye, fordelagtige konstruktionsmaterialer. 

En af de leverandører vi har haft et tæt samarbejde med i alle årene er Quadrant. Det startede i 1968. Dengang hed de to virksomheder Duka Plast og Erta. Flere af de brands der blev markedsført i de tidlige år, er de samme i dag – Ertalon PA, Ertacetal POM og Ertalyte PETP.

Vi vil gerne give eksempler på effektive substitutioner med materialer, som Vink Plast har markedsført i 50 år. Et af disse er Ertalyte PETP. I vores case gav det  kunden store konkurrencemæssige fordele.

En substitution, der gav god mening - en PETP case story

I 1976 producerede Finmekanisk Værksted ApS i Spentrup ved Randers en væskemåler til fødevareindustrien, primært til mejerierne. En væsentlig komponent i måleudstyret var et doseringsstempel. Stemplet var fremstillet i kul produceret hos en tysk underleverandør. Udfordringen var at finde et materiale, der kunne substituere de meget omkostningstunge kulstempler. Materialet skulle kunne klare den daglige rengøring med varmt vand tilsat forskellige rengøringsmidler. Det skulle være godkendt til direkte fødevarekontakt og det skulle være slidstærkt og slagfast.

En stor udfordring
Indehaveren af Finmekanisk Værksted ApS, Bjørn Koch Jensen, arbejdede længe på at finde alternative materialemuligheder. Han forsøgte sig med flere plastmaterialer. Der var en meget kraftig bearbejdning af materialet, hvilket udløste de indre spændinger i materialerne. Udviklingsprocessen endte med, at materialevalget faldt på Ertalyte PETP. Han fik tilpasset emnet, så han undgik skarpe overgange og kanter, og dermed risikoen for kærvdannelser. Han fik også foretaget en ensartet bearbejdning på begge sider. Dermed fik han udnyttet alle de fordele materialet indeholdt og ikke mindst fjernet de risici der var forbundet med forkert bearbejdning af plast.

En succes på alle parametre
Ved at bruge Ertalyte PETP som erstatning for kul, opnåede Bjørn Koch Jensen flere fordele. Emneprisen blev halveret og levetiden var samtidig tre gange så lang. Han havde fundet en kemikaliebestandig og rengøringsvenlig løsning. Materialet havde en markant højere slagstyrke, ligesom slidstyrken var højere. Endelig opnåede han en opfyldelse af de tolerancekrav der var til stemplet. Han udnyttede dermed alle de indbyggede fordele Ertalyte PETP rummede. En stor fordel var endvidere, at han selv kunne fremstille stemplet ved spåntagende bearbejdning. Det gav ham en stor leveringssikkerhed. Det er vel overflødigt at nævne, at slutproduktet blev markant mere konkurrencedygtigt.

Vinder af Plastprisen 1976
I tillæg til alle de produkt- og konkurrencemæssige fordele han opnåede ved at vælge Ertalyte PETP, fik Bjørn Koch Jensen også en kontant præmie. Hans produkt blev honoreret med en pris som Dukadan i de år uddelte hvert år – Plastprisen. Udover æren for at have konstrueret et unikt produkt fulgte der et kontant beløb på 10.000,- kr. Det var et stort beløb i 1976.

Dette er blot ét eksempel på utallige substitutioner der blev foretaget i Vink Plasts spæde start. Det er også et eksempel på, hvor stærke de brands og højkvalitetsprodukter, som Vink Plast og Quadrant gennem 50 år har markedsført er.

Dengang som nu kan PETP med fordel anvendes som erstatning for metal. Ved substitueringen gør dets fordele det ofte til en vinder. Som i 1976, hvor det affødte Plastprisen her overrakt af Anders Hallen Pedersen - en af Vinks 3 stiftere

Vil du vide mere om PETP?