Middelfart Rådhus: Danmarks første DGNB Diamant-byggeri

Middelfart Rådhus har modtaget Danmarks første DGNB Diamant certificering, der kun tildeles byggerier som overholder strenge brand- og miljøkrav ift. konstruktionsmaterialer. Rådhusets facader er prydet med Larson® aluminiumsandwich plader, der som et af ganske få lakerede facadematerialer opfylder alle påkrævede brand- og miljøkrav! 

Læs mere om den innovative grønne facadeløsning herunder og download Byggeri og Arkitektur artiklen om projectet her!

Chrom- og blyfri facadeplader opfylder alle brand- og miljøkrav

Kravene opstillet i DGNB's beskrivelse for miljøvenlige byggerier består af mange parametre - herunder også for facadematerialerne - der skal imødekommes før en certificering kan tildeles. Første udfordring for Vink Plast var derfor, at finde et aluminiumsandwich produkt som havde tilstrækkelig høj brandklassificering. Larson® FR alu-sandwichplader har en B-s¹,dº iht. UNE EN 13501-1 klassifikation, der dermed fint dækkede den udfordring.  

Den næste udfordring var dog sværere, da der i forhold til den grønne profil også var særdeles strenge krav. Normen for lakerede aluminiumsandwichplader er nemlig sådan, at der ofte anvendtes chrom- og bly i lakblandingerne. Dette måtte ikke være tilfældet med Middelfart Rådhus, hvorfor Vink gik i tæt dialog med råvareleverandøren af Larson pladerne. Her fandt man en løsning i form af flotte Larson® PVdF lakerede Champagne Metallic plader som er fuldstændig chrom- & blyfri! Laktykkelsen - der endda kun var på 31 my - var endda EPD godkendte, hvilket samlet set imødekom alle stillede miljøkrav. Dermed kunne facadedelen også opfylde de nødvendige kriterier for at opnå diamant standarden i DGNB beskrivelsen.

Garanti på hele 10 år trods beliggenhed nær havet!
Middelfart Rådhus ligger tæt på vandet. Derfor blev tykkelsen af bagsidebeskyttelsen forøget, således den saltholdige luft ikke skulle føre til korrosion. Til trods for at risikoen - uanset den ekstra beskyttelse - altid er til stede, så valgte Vink alligevel at give 10 års garanti på facadepladerne.

Flot udført, holdbart og særdeles energivenlig
Fjeldsø Enterprise var den ansvarlige montør på facademontagen, hvor Vink's rolle var både som sparringspartner før- og efter montagen samt i forhold til den indledende tilpasning af pladerne. Fjeldsø Entreprise bukkede- og formerede herefter selv pladerne til de elegante kassetter. Kassette-konstruktionen er tegnet fra arkitektens hånd til at tillade et maksimalt lysindfald med effektfulde skygger, der kun tillader et beskedent varmetab til trods for de store vinduespartier. Da byggeriet stod færdigt i august 2017, var det derfor som et moderne, stilrent og miljøvenligt rådhus, der - som Danmarks første - nu altså også har opnået DGNB Diamant certificering. 

Middelfart Rådhus er tegnet af Henning Larsen og opført som totalentreprise af 5E Byg med Fjelsø Enterprise som facadeansvarlig.

Læs også mere på arkitektens hjemmeside her!

Mere information om facadeløsningen på Middelfart Rådhus?
 
Per  Nørgaard
Eller ta' direkte kontakt med Per Nørgaard Projektkonsulent, Byggeri, Byg