Dansk opstart har succes med solceller forklædt som tag: Larson-plader fra Vink gør installationen lettere

 

Solartag er en dansk virksomhed, der laver tagløsninger med integrerede usynlige solceller og har oplevet stor vækst. Æstetikken er vigtig, da Solartags mission netop er, at lave tagløsninger, der ligner et almindeligt, flot naturskifertag - men samtidig kan producere bæredygtig strøm til hele husstanden.

Tagpladerne, som samtidig fungerer som solceller, er i hærdet glas, som er et solidt materiale med en lang levetid, men man kan dog ikke bore, bukke eller save i hærdet glas. Det giver udfordringer, når der skal lægges tag med mange krumninger og vinkler at tage højde for - typisk ved tagryggen, skorstene og vinduer. Her spiller Vinks alu-sandwichplader fra Larson en vigtig rolle.

“Hvis vi kun bruger hærdet glas til hele taget, så skal vi måle meget nøjagtigt med pladerne, der skal ligge i forbindelse med skorstene, vinduer og tagryg. Det er en proces, der giver mulighed for fejl, så vi undersøgte vores muligheder og fandt ud af, at Larson-pladerne var en rigtig god løsning”, siger Jens Romundstad, administrerende direktør hos Solartag.

Lettere installation

En stor fordel ved Larson-pladerne er, at en hvilken som helst tømrer kan sætte dem på plads, og tilpasse dem på stedet, så pladerne passer til det tag, tømreren står foran. Hærdet glas kræver stor præcision, som man undgår ved at bruge Larson-pladerne til visse områder af taget.

“Det er ikke et nemt setup at lave et produkt, der rent faktisk virker ude i virkeligheden og både kan holde til alle belastninger og samtidig bliver en kommerciel succes, fordi det også er flot at se på. Det er vi lykkedes med, fordi vi har den rette løsning og en god kombination af materialer,” siger Jens Romundstad.

Fandt løsning sammen

Larson facadeplader er sandwichplader i aluminium med en mineralkerne. Det er solide plader med den højeste brandgodkendelse, der samtidig kan bukkes og tilpasses tagløsningerne, så Solartag kan nå i mål med det flotte, strømlinede look, som deres tage er kendte for.

Vink og Solartag testede flere farvevarianter for at finde den helt rigtige farve, der passer Solartags tagplader, så de er ensartede - både når solen skinner, eller hvis taget er vådt efter regnvejr.

Vink har sørget for, at kernen på pladerne også har den samme sorte farve, så farvetemaet er gennemgående fra alle vinkler. 

Jens Romundstad udtrykker tilfredshed med samarbejdet.

“Det har været en rigtig god proces med at finde den bedste løsning med alle de forskellige krav, som materialet skal leve op til. Vink er en leverandør, der ikke kun henviser til sit farvekatalog, men rent faktisk arbejder sammen med os og interesserer sig for vores kunders behov. Der er en god forståelse for produktet, og en filosofi om, at man vækster sammen,” siger Jens Romundstad om samarbejdet med Vink Plast med at finde frem til den rigtige løsning og sørge for leveringssikkerheden.

Læs mere om Solartag og virksomhedens tagløsninger her

Læs mere om Larson alu-sandwich plader her

Kan vi også hjælpe med dit projekt?