Polycarbonat løser ny opgave i svinestalde

 

Kvalitet og innovation er nøgleord for Vissing Agro i Brædstrup, der er eksperter i svinestalde. De udvikler stalde til det meste af verden f.eks. USA, Kina, Rusland, Tyskland og Danmark. Derfor er der naturligvis fokus på hvilke materialer, der bliver brugt til at løse de mange forskellige opgaver i en moderne svinestald.

I en svinestald er der brug for hårdføre materialer, der både kan modstå ammoniak fra dyrene og er lette at rengøre. Der er utrolig mange myndighedskrav at leve op til i forhold til hygiejne, dyrevelfærd og arbejdsmiljø. Det rigtige valg af materialer er derfor vigtigt.

“Plast spiller en stor rolle hos os. Det er rengøringsvenligt, ruster ikke og bliver ikke angrebet af noget. En svinestald er et hårdt miljø, og det er et krav i dag, at der skal være en fantastisk hygiejne,” siger Anders Laier fra Vissing Agro.

Polycarbonat: Halmhække til svin skal være holdbare og modstandsdygtige overfor alt, hvad der findes i en svinestald.

Mere fokus på dyrevelfærd

Vissing Agro udvikler hele tiden på deres stalde og dyrevelfærd er et område, der skal være styr på i dag.

Et af de seneste tiltag i staldene er bokse med halm, som grisene selv kan tage fra, som de har lyst. Det er især tiltænkt til søerne, der skal have smågrise, så de kan stresse af ved at bygge rede med halmen.

Det er en fordel, at boksene med halm er gennemsigtige, da landmænd kan se, hvor der mangler halm på afstand. Det sparer tid og sikrer, at der altid er halm til grisene både for grisenes skyld - men også i tilfælde af inspektion.

Materialet bør altså være gennemsigtigt og robust, så beholderen ikke går i stykker, og den skal være modstandsdygtig overfor ammoniak og let at rengøre. Det er en lang ønskeliste, og listen med materialer, der lever op til alle de krav, er meget kort.

Vissing Agro har derfor valgt at bruge polycarbonat-plader, der er et typisk valg, når et gennemsigtigt materiale skal være meget holdbart. De er slagfaste plader, der er næsten umulige at ødelægge. 

PC opfylder alle kravene

Materialet er samtidig let at arbejde med. Polycarbonat kan koldbukkes, hvilket betyder, at materialet kan bukkes uden behov for opvarmning. Det benytter Vissing Agro sig af, da deres plader til halmhækkene netop er bukkede.

“Materialet skal jo være holdbart, da det er i en i svinestald. Man kunne måske bruge en plade af metal, men det er bare en kæmpe fordel, at det er gennemsigtigt. Det er nemt for landmanden, der kan se på lang afstand, om der skal fyldes op. Det er også nemt at rengøre og ruster ikke," siger Anders Lauer.

PP er et alternativ

Vissing Agro oplever dog også, at nogle vælger at bruge plastplader i PP i stedet for polycarbonat, da det har mange af de samme egenskaber, men er et billigere materiale. Det er dog mindre slagfast og fås ikke i en klar udgave, hvilket fjerner den tidsbesparende fordel ved at kunne se indholdet på lang afstand.

Vink forhandler polycarbonatplader i mærket LEXAN.

Se produktinformation om PC plast (polycarbonat).

Særligt om polycarbonat (PC):

  • Ekstrem høj slagsejhed, selv ved lave temperaturer
  • Dimensionsstabilt og varmebestandigt materiale
  • God stivhed og kryberesistens
  • Høj lysgennemgang - transparens
  • Høj elektrisk isoleringsevne
  • Muligheder for at sprøjtestøbe & vakuumforme
  • Findes i flere farvevarianter
  • Findes i flere varianter (plader, rør, folier & stænger)
  • Men anvend ikke materialet: I vand over 60°C vedvarende samt i oxyderende medier og en lang række kulbrinter (opløsningsmidler)

Vink Plast har rettighederne til at markedsføre og sælge LEXAN™, Thermoclear™, Gepax™ og Lexgard™.

Vil du vide mere om PC?