Glasfiber til nye bådebroer hjælper i kampen mod alger og glatte brædder

 

Strandby Havn i Nordjylland er i udvikling. Havnechef Christian Heidemann Andersen har været med til at sørge for nye bådebroer i glasfiber, der er mere sikre, holdbare og stort set ikke kræver vedligeholdelse.

Havnen i Strandby har i seks måneder haft glæde af en forlængelse til deres almindelige bådebro i træ. Forlængelsen på 40 meter er en serie af glasfiberriste fra Vink Plast, og havnechefen er yderst tilfreds.

“Jeg er meget positivt overrasket. Det er fantastisk at gå på. Det er holdbart, skridsikkert og kræver næsten ingen vedligeholdelse”, siger havnechef Christian Heidemann Andersen, der allerede har bestilt 80 meter mere til endnu en gangbro.

Strandby Havn har stadig 115 meter træbro. Planen er, at træbroen vil blive løbende skiftet ud med glasfiber efterhånden, som den bliver slidt ned og forrådner.

Kampen mod algerne

“Hvis jeg ikke kendte produktet, så brugte vi bare træ igen. Men nu ved jeg, at der er et alternativ med nogle klare fordele,” siger Christian Andersen.

“Ofte bruger man træ, fordi det er tradition og man ikke kender andet. Men der er en del problemer med træ i en havn. Vådt træ bliver ret glat, især når der gror alger, og der er en del vedligeholdelse,” siger havnechefen, der kender til den evige kampe mod algerne.

“Når først algerne begynder at gro, så er det skidt. Når du bekæmper dem med midler til at dræbe algerne eller børster det væk, så ødelægger du træet og åbner for mere algevækst. Til sidst rådner det. Vi skal især holde øje med, hvis enkelte brædder rådner og få dem skiftet, så ingen kommer til skade. Det undgår vi med vores nye broer i glasfiber.” 

Kan mærke forskellen

Glasfiberristene er også mere sikre at færdes på, da materialet har en ru, skridsikker overflade.

Christian Heidemann Andersen kan tydelige mærke forskellen mellem træ og glasfiber, da Strandby Havn stadig har 115 meter træbro at sammenligne med.

“Når man går på brædderne og bagefter på glasfiber, er der en stor forskel. Brædderne i træ er faktisk lidt irriterende at gå på nu, fordi der er et mellemrum mellem brædderne. Når jeg går på de nye glasfiberriste, så er det ligesom at gå på en helt plan overflade. Det føles meget bedre,” fortæller han.

Mågeklatter og tabte nøgler

Ristene har også en anden lidt overraskende fordel.

“Det lyder lidt sjovt, men vi har valgt maskestørrelsen i ristene, så mågeklatter kan ryge igennem. Selvfølgelig skulle maskerne stadig være små nok til at folk ikke taber deres nøgler i vandet,” fortæller Christian Heidemann Andersen.

Maskerne i risterne på Strandby Havn er 25 mm. Så er der både taget hensyn til mågeklatter og tabte nøgler.

Flere forbedringer på vej

Strandby Havn har også planer om at lave platforme imellem bådebroerne, hvor man kan opholde sig. Det er både for at tilgodese fiskere, turisme og fritidslivet. Platformene skal bestå af glasfiberriste kombineret med rækværk, så det bliver et sikkert sted at opholde sig. 

Ristene på Strandby Havn er af mærket Eurograte, og bliver forhandlet af Vink Plast i Danmark. 

Læs mere om Eurograte glasfiberriste (GRP) her

Lene  Hyldgaard
Eller ta' direkte kontakt med Lene Hyldgaard GRP Produkt specialist, Industri & bearbejdning